top of page
Szerző képeBelovai Kristóf Sportedző

A TÉRD - Harcművész szemmel

A legutolsó szemináriumunkon kifejezetten a harcművészek szemszögéből vizsgáltuk meg a térd optimális működését, terheléseit, és sérüléseit.




Sokunknak fáj vagy sérült a térde és sokszor nem kell hozzá extrém mozdulatokat sem elkövetnünk. Elég egy letapadt talp, rossz rúgás egy labdába vagy az évtizedeken át tartó ülőmunka miatt aktív izomzat nélkül maradt térdízület. Ha pedig a küzdősportok és harcművészetek extrém nehéz és látványos mozdulatait repetitíve végezzük, nagyon hamar eljöhet a baj.




Herczeg András Sifuval összegyűjtöttük (részben saját tapasztalat alapján) mik a térd sérüléseinek leggyakoribb okai és hogyan lehet őket elkerülni. Milyen gyakorlatokat érdemes beilleszteni az edzések bemelegítő és levezető fázisaiba, milyen alapszabályokra figyeljünk oda az intenzív, nagy erőket és sebességet megkövetelő mozdulatsorok közben. Hogy működik a térd a hossz- és kereszt irányú síkokban ill. a csavarások közben. Mikor a leginstabilabb és hogy stabilizáljuk. Hogy kapcsoljunk be olyan izmokat, amik leveszik az extra terhelést a térdkalácsról és milyen gyakorlatokkal fejlesszük őket.





Ezek ismerete által nem csak biztonságosabb lesz a gyakorlásunk hosszú éveken át, de a technikáink erősebbekké és gyorsabbakká válnak. Ez elengedhetetlen előnyt ad a versenyzőknek, de azoknak is akik pusztán a harcművészetek áldásos hatásaiért gyakorolnak vagy a hétköznapi (bármilyen sportágú) edzéseit szeretnék tudatosabbá tenni.



Előadók:

Sifu Herczeg András és Jiaolian Belovai Kristóf


A helyszínért külön köszönettel tartozunk Sifu Balogh Péternek és az ESWS.SE egyesületnek.

126 megtekintés

Comments


bottom of page